2013. november 2., szombat

Túlreszelt körmök - mit érdemes tudni róluk?

Leggyakrabban a szalonokban történnek ilyen "balesetek", de ha valaki "otthoni műkörmösködéssel" próbálkozik, akkor sajnos előbb-utóbb ő is elköveti ezt a nem is olyan kis hibát! Szeretném nektek elmondani, hogy mennyi mindent érdemes tudni a túlreszelt, nagyon elvékonyodott körmökről, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik ilyen körmökkel ülnek most otthon a gép előtt!

Mint minden egyes baleset kapcsán, itt is a legfontosabb a megelőzés! Hogyan tudjuk elkerülni azt, hogy túl vékonyra reszeljük a körmünket? Otthoni manikűrözésnél, kézápolásnál, körömdíszítésnél reszelőnek nem is szabad olyan célzattal a kezeink közé kerülnie, hogy azzal a körmünk felületén dolgozzunk. A reszelőket a körmök rövidítésére és formázására használjuk, ám ha egy nagyon makacs, nehezen oldható körömlakk van a körmeinken, eszünkbe juthat a lereszelés lehetősége és már ott is vagyunk a problémánál.. ugyanis a körömlakk nagyon vékony rétegben fedi a körmünket és ha ráadásul egy testszínű lakkot használunk, annál nehezebb megmondani, hogy van e még lakk a körmeinken vagy sem. Ne használjunk reszelőt körömlakk eltávolítására! Inkább költsünk többet egy jó minőségű körömlakk lemosóra és szenteljünk több időt az eltávolításra, minthogy azt is megbánjuk, hogy megvettük azt a körömlakkot!

Azok, akik otthon saját maguknak szoktak műkörmöt építeni, sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy reszelő és reszelő között óriási különbségek lehetnek, melyen a szemcsézettségből erednek, ugyanis attól függően, hogy milyen durva az a reszelő, más és más feladatokra kell(!) azt használni. A köröm felszínén való munkálkodásra keressük a sűrűbben szemcsézett reszelőket ( 240, 180 )! Az egyik legfontosabb szabály új reszelő vásárlásakor, hogy használat előtt az éleit egy elhasznált másik reszelőn kell kicsit eltompítani!

A köröm túlreszelésének első jele, hogy a reszelés során égő, fájó érzést érzünk a körömágyon. Ha a reszelést abbahagyjuk és megnézzük a körmöt, látjuk hogy ég, pirosas és nyomásra fájó. Itt már abba kell hagynunk a reszelést és olyan körömerősítő alapot kell használnunk, ami megerősíti azt. próbáljuk elkerülni, hogy a körömlemez azon része bármihez is hozzáérjen, mert a kisebb érzékenységtől az igazán nagy fájdalomig mindent érezhetünk, kireszeltségtől függően. 

Sajnos hiányos szakmai oktatás esetén az is előfordulhat, hogy reszelés során a körömlemez teljesen elvékonyodik és kilyukad. Ekkor szigorúan tilos műkörmöt építeni a körömre!  Első dolgunk ebben a helyzetben az legyen, hogy felkeressük a szakorvost, aki segít nekünk, megmondja milyen termékeket használjunk. Aki ismeri a köröm növekedésének módját, az tudja, hogy ott nem fog visszanőni a körömlemez, vagyis az a seb addig ott lesz, amíg le nem nő a körmünk, ami egyéntől függően rövidebb-hosszabb idő is lehet. Nagyon fontos, hogy egy egyszerű ragtapasz felhelyezése semmiféle képpen sem oldja meg a problémát, hiszen az alá bejut a nedvesség és nagyon komoly körömfertőzéseket el lehet kapni, valamint azzal is számolni kell, hogy a körömágy sosem felejt, tehát valószínű, hogy ott nyoma marad a sérülésnek vagy később is érzékenyebb marad a körömlemez azon területe.

Ha még nem lyukadt ki a körmünk, de nagyon elvékonyodott, akkor én a géllakk használatát javasolnám addig, míg a vékony köröm le nem nő. A géllakk anyaga rugalmasabb, mint a műkörömé és tartósabb, mint a körömlakké, tehát az apróbb hajlításokra jól reagál, nem törik be. Sajnos a gél lakk sem működik minden esetben, mivel annak is kell egy körömréteg, amibe "bele tud kapaszkodni" és amin ott tud maradni. Ha ledobja  a körmöd, annak oka lehet az is, hogy túl vékony már a saját körmöd, de sok más dolog is okozhatja: fogamzásgátló váltás, belső gyulladás, pajzsmirigy probléma..

Remélem Ti még nem kerültetek ilyen helyzetbe - én még sosem!

1 megjegyzés :

  1. Szia! Nagyon jó amit írtál. Nekem pirosas és fájdalmas a körömágynál. Mit tegyek? Olaj vagy más segíthet? Mert így eléggé védtelen. Köszi

    VálaszTörlés