2012. március 25., vasárnap

Egy mozdulat technika Step by Step - magyarázó képekkel :)

Elkészítettem a képeket, kész lett a minta, már csak kis magyarázó ábrákat kell szerkesztgetnem a képekhez, de azt majd a cikk írása közben. :) Miért is? Amikor megmutattam, hogy milyen a mostani körmöm, volt aki Step by Step cikként szerette volna látni, hogy hogyan is készül az ilyen körömdíszítés. Azt fogom megmutatni, hogy az ilyen egy mozdulat technikához milyen alapanyagok, kellékek kellenek, hogy szépen sikerüljön. Figyelem! Nem használtam műköröm alapanyagot, tehát zseléket, sablonokat, vagyis olyan különleges eszközöket, ami vagyonokba kerülne vagy nehezen beszerezhető volna.

Először is jöjjenek a hozzávalók: végy egy darab ferde szőrű ecsetet ( az enyém speciel Crystal Nails - One move II, de a kreatív boltokban is lehet venni), bár az egyenes szőrű is jól helytáll, egy csipet vékony szőrű ecsetet ( Crystal Nails NBS-3 , bár jó sok szőrét kivágtam, ez szintén beszerezhető a kreatív boltokban), fűszerezd meg akrilfestékekkel ( Moyra expert 01, 24, 18, és 3D acryl paint 26 ), legyen kéznél egy kis pohár víz, egy paletta / műanyag lap / hasonló, amire ki tudod nyomni a kis festéket, egy buffer és törlőkendő. A díszítéshez strassz kő, ragasztó ( természetesen körömre való, NEM pillanat ragasztó), pontozó.

Amire figyeljetek az az , hogy az ecsetek szőre ne műanyagból, hanem igazi szőrből legyen, mert ellenkező esetben el fognak vándorolni a szálak, még vizes állapotban sem.

Először is a körmöket szépen formára reszeljük, kialakítjuk a szabad szél ívét. Ilyenkor nem érdemes nagyon lereszelni a körmöt, hiszen a nagyobb körmön több és nagyobb minták férnek el. Ezután a bufferrel szépen menj át a körmökön, hogy ne legyen rajta semmilyen zsiradék, aprócska pukli. Szép sima legyen a felülete. Ez azért fontos, mert ha mindenféle előkezelés nélkül szeretnéd felvinni a festéket, akkor el fog csúszkálni, nem marad a helyén, és lőttek a szép mintának. Olyan, mintha vízfestékkel egy zsíros papírra szeretnénk festeni. Szóval ne! :)

Következő lépés a helyes ecset kezelés és ecset fogás. Nagyon egyszerű a képlet! Helyes ecset fogás = ecset + ceruza fogás. A dolgozás közbeni tartás kicsit más a ceruzához képest, valamivel kisebb szögben, a körömhöz közelebb kell tartani. Ez már csak abból is adódik, hogy ferde a szőre. A palettára soha nem kell sok festéket kinyomni, mert csak odaszárad és elpazaroljuk. Egy kis gombóc elég, majd a tubus száját egy mozdulattal töröljük meg egy törlő papírral. Ez azért hasznos mozdulat, mert nem fog odaszáradni az elejére a festék, és később is tudjuk használni. Sajnos a kép nem a legjobban sikerült. Azt szerettem volna, hogy lássátok, hogy az ecset egyik hegyét a fehér, másikat pedig a rózsaszín festékbe nyomom.

Ezután fogd a festékes ecsetet és egy-két mozdulattal mosd össze a festékeket a kézfejeden. Nincsen semmilyen speciális mozdulat, csak nyomd a bőrödre és készíts egy fél centis festék csíkot. Ennek az a szerepe, hogy a két festék határa összemosódjon és ne legyen olyan éles. Persze ha nagyobb átmenetet szeretnél, akkor húzhatod többször is, én 2-3-szor szoktam. A képen azt láthatjátok, hogy hogy néz ki a kezetek, miután ez a lépés megtörtént.

Készen is vagyunk az összes előkészülettel, mehet a festés! :) Amire nagyon kell figyelnetek, hogy ez a sok sok minden, amit itt mondtam, nagyon gyorsan kell, hogy végbe menjen. A mintánkhoz először szükségünk lesz 4 nagy alapsziromra. A szirmok vége szándékosan nem ér össze középen, hiszen azon a következő réteg szirommal teljesen takarásba esnek majd, valamint így sokkal nagyobb virág lesz a végeredmény. Ha egyenesen húzzuk az ecsetet, akkor egy nagyon szabályos kör alapú virágot kapnánk. Én - mint azt ahogy "gyönyörűen" illusztrálom is itt nektek - kicsit fel-le mozgatva húztam az ecsetet, ezzel sokkal élethűbb virágokat ehet festeni. Ne tévesszen meg titeket, hogy a kis rajzon kívül van a rózsaszín, hiszen ott mártjátok a rózsaszínbe az ecsetet, ahogy nektek jobban fog tetszeni, ám ha az én mintámat szeretnétek megcsinálni, akkor a fehér kívül legyen.

A technikát most már tudjátok, az első sor szirom is kész, jöhet a második. Semmi nem kell máshogy csinálni, csupán annyit, hogy a következő réteg szirmok közepe érjen össze.


Egy-két kihullott szirommal még szebb lesz a díszítés. Az előző, kékes virágaimnál is használtam őket. Az ecset festékes végét nyomd először a körmödhöz, majd emeld fel, majd nyomd rá újra. Figyelj rá, hogy a fehér végét kis csúsztatással, a rózsaszín pedig egy helyben álljon, mintha egy képzeletbeli körző tűs vége volna.

Ha éppen kinyíló kis bimbót szeretnétek festeni, mint azt én is tettem bal felül, annak is megmutatom a menetét, valamint a levélkék elkészítését is. Remélem nem zavarnak a kis rajzaim, de videózni nem nagyon tudtam, és csak így tudom elmagyarázni nektek. :) A leveles rajznál a nyilak nem azt mutatják, hogy merre húzd, hanem hogy merre álljon az ecset.






Fedőlakk és kész is a remekmű! :) Remélem sokak számára hasznos volt a cikk és majd ti is megpróbálkoztok ezzel a technikával. Szép napot, sziasztok! :)

18 megjegyzés :

  1. Ez nagyon szép, komolyan csodállak! Nekem annyira remeg néha a kezem hogy még a körmömön kívül is jut máshova festék. :D

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű :D Anya is végig nézte és azt mondta meg kell csinálnom neki O_O :D
    By:
    http://sorasbeautydream.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  3. szuper! nagyon szépen köszönöm a step by stepet, alig várom hogy hazaérjek és nekilássak a kellékeimmel :)

    amúgy az nem volt egyértelmű hogy az ecset egyik oldalát egyik színbe, másikat a másikba mártsam.. én úgy értettem hogy a lapos oldalával, ezért nem is tudtam eléképzelni h most mit hogyan.. :D

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, nagyon hasznos cikk volt! :)

    VálaszTörlés
  5. Húúú ez nagyon nagyon tetszik :$ és , hogy még stepbystep is van róla :$ annyira csodás :$

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép. :) Én is épp akrilfestéket szeretnék venni. :)
    Két kérdésem lenne: 1. milyen fedőlakkot ajánlasz rá, hogy ne kenje el biztosan a mintát? 2. természetes körmöd van, ugye? Olyan szép hosszú. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Vick!

    Az első kérdésedre válaszolva nem márkát, hanem tulajdonságokat említenék, ha nem bánod. :) Először is ami a legfontosabb, hogy a fedőlakk felvitele előtt tökéletesen meg kell száradnia az akrilfestéknek. Lehet már annak tűnik pár perc után, de adj neki még időt. Ami fontos, hogy az ecset szőre ne legyen kemény, hanem egy puhább fajta, ami lazán siklik a festéken és nem dörzsöli. Az Astor, OPI lakkoknak van ilyen ecsete, amit most fejből tudok, de a ... H&M-es, Lora, Essence, NYC lakkokat tudom ajánlani. Amit nem: S-he Stylezone és Moyra.

    Második kérdésedre a válasz pedig: félig. :) Meg is magyarázom. Egy ecsetes tubusú átlátszó zseléréteg van a körmömön ( olyan mint egy körömlakk), ami egy leheletnyivel vastagítja csak meg a körmeim, de nem hosszabbítja, így szépen tudnak nőni anélkül, hogy letörnének. Hosszabbítva nincsenek, de biztosítva igen. :)

    VálaszTörlés
  8. Ahhha! Koszonom szepen a valaszokat! :)
    Az ilyen zselereteghez kell lampa ugye?
    Es ha egy vekony reteg porcit tennek sztd az segitene, h megnohessen a kormom?
    Vick

    VálaszTörlés
  9. Igen, az ilyen zseléréteg köttetéséhez UV lámpa szükséges, ám ha porcelánt szeretnél a körmödre, akkor a levegőre kötő liquid használatát ajánlanám,mivel annak segítségével ezt ki tudod kerülni. Az levegőre köt, tehát UV lámpa nem kell hozzá, ám gyorsan kell csinálni, mert gyorsan köt. Ha már rendesen megkötött, valamivel erősebb, keményebb és rugalmatlanabb lesz a végeredmény, ám jobban is "vigyáz" úgymond a körmeidre. :)

    VálaszTörlés
  10. ezer koszonet ezert az oldalert!!!nagyon nagy segitseg!!!!mint tudjuk egy tanfolyam sajnos nem eleg...sok sikert neked es kerlek folytasd a hasonlo oldalak szerkeszteset!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Szeretném tudni, hogy ha akril festékkel díszítek, és nem úgy sikerül ahogy szeretném, mivel tudom eltávolítani?

    VálaszTörlés
  12. hogy ezt a bejegyzés még csak most látom...
    Régóta keresek hasonló cikket vagy bejegyzést, ami szépen elmagyarázza, hogy mit hogy is kell csinálni az ilyen festésnél és végre most megtaláltam. Köszönöm szépen, azt hiszem a közeljövőben ki is fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  13. Szia! Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy ha nincs ferde ecsetem, hanem egyenes végűvel csinálom, akkor mi a különbség? Vagy ugyanúgy kell csinálni, nem lesz más eredmény? Előre is köszi a válaszod! :)

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Köszönöm szépen a bejegyzést, nagyon sokat segített!!! :)

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Én is próbálkoztam vele, de 1 nap után elkezdett kopni :(
    Mi lehet a baj?
    Több réteg fedőlakk segítene?

    VálaszTörlés