2012. december 1., szombat

Tévhit 2. Terhesség

"Mivel babát várok, ezért nem lehet műkörmöm, mert a sok ott használt alapanyag nem tesz jót a babának." A kérdést két szemszögből vizsgáljuk: vendéget és szakembert tekintve. Meg kell hogy nyugtassak minden kedves leendő vagy jövőbeli műköröm kedvelő vendéget, ez csupán egy tévhit, mivel a szolgáltatás során a körmökre kerülő anyagtól nem szenved kárt a baba a pocakban. Hogy miért? A kezek nagyon rövid ideig érintkeznek a meg nem szilárdult anyagokkal, folyadékokkal, és esély sincs rá, hogy a körömlemezek felső rétegéből valamely káros anyag a lemez anyagán áthatolva a szervezetbe jutna, majd a válaszreakció kialakulása után az a babához is eljutna. Ha alapvetően nincsenek és nem is jelentkeztek allergiás reakciók a körömépítés során, akkor még kevesebb ok van az aggodalomra.

Szakembert illetően már más a helyzet, mivel jóval többet vannak azok között az anyagok között, amelyek a szalonokban megtalálhatók. Megijedni nem kell, a munka attól még végezhető, ám jóval több odafigyelésre és intézkedésre lesz szükség. Ha kevesebb a rizikófaktor, akkor mi is nyugodtabbak vagyunk, ami pedig nem csak a mamának, hanem a babának is jót tesz. Amire érdemes figyelni, hogy lehetőleg porelszívós kéztámaszt használjunk, illetve ha az nincs, szerezzünk be egy egyszerű egészségügyi papírmaszkot, hogy a szálló port és különböző párolgó anyagokat ne vigyük be a szervezetünkbe. Hogy elkerüljük a kémiai anyagok bőrrel való érintkezését, használjunk vékony műanyag kesztyűt, ami nem zavaró, de nem is lyukad ki. Igen, ekkor már félig úgy nézhetünk ki, mint egy doki, de ma már kaphatóak különböző színű szép,  például fekete kesztyűk, amikről inkább az elegancia fog eszünkbe jutni. A szemetes legyen gyakran ürítve, hogy ne üljünk egy halom átitatott törlőkendő vagy esetleg más használt anyag mellett huzamosabb ideig.

4 megjegyzés :

  1. szia én úgy tudom, hogy csak azért nem ajánlott a müköröm a kismamáknak, mert az orvosok a köröm állapotát is figyelik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, valóban, a terhesség alatt a kismama körme gyönyörű és egészséges, mert a testünk több keratint termel , majd a baba születése után ez radikálisan lecsökken. Ekkor szokott töredezni esetleg az anyuka körme.

      Törlés
  2. Nekem annak idején azt tanácsolta a nőgyógyászom, hogy nyugodtan csináltassak műkörmöt, csak az elkészítés ideje alatt legyen rajtam maszk, mivel az alapanyagok nem akkor károsítanak, ha a körmön vannak, hanem ha belélegezzük őket (mint a hajfestéknél is). Az utolsó egy-két hónapban valóban érdemes leszedetni, sok kórházban nem is engednek műkörömmel szülni, és bármi okból tartózkodunk kórházban, figyelik a körmöt, mert sok következtetést levonhatnak az állapotából (keringési zavarok, oxigénhiány...). Szóval, szerintem nyugodtan lehet csináltatni műkörmöt, de a maszk azért meggondolandó, főleg ha porcelánt csináltatunk (a liquid párolgása miatt), érdemes felvenni arra az időre.

    VálaszTörlés