2013. augusztus 14., szerda

Körömlakk összetevők, melyeket kerülnünk kell!

Egy kis kémia a kíváncsi, érdekes információra éhes olvasóimnak! A körömlakkokat számtalan összetevőből készítik el, melyek közül három fokozottan veszélyes lehet, mivel magunkra kenve a vegyi anyagok be tudnak kerülni a szervezetünkbe. A káros összetevők név szerint: formaldehid (formaldehyde), toluolok (toluene) és ftalátok (phthalates), különösképpen a dibutil-ftalát (DBP). Bár ezek az anyagok abban az esetben jelentenek kockázatot, ha nagyobb mennyiségben érintkezünk velük, a terhes nőkre például mégis nagyobb veszélyt jelentenek. 

Formaldehid

A formaldehid színtelen, kellemetlen, csípős szagú gáz, mely vízben jól oldódik. Megtalálható a cigifüstben vagy éppen a kipufogógázban. Mérgező, rákkeltő hatással rendelkezik, építkezéseken a megengedett koncentráció felett a szem irritációját, a nyálkahártya égető érzését okozza. Körömlakkokban tartósító és tapadást elősegítő tulajdonsága miatt használhatják. Nagyobb mennyiségben belélegezve nazális-, illetve tüdőrákot is okozhat.

Toluolok

A toluol egy színtelen folyadék, mely bizonyos műanyagokat old, valamint erősen párolog. Közvetlen belégzése közepesen vagy erősen mérgező is lehet, károsítva ezzel az agyat és az idegrendszert. Okozhat részegséghez hasonló állapotot, hallucinációkat. Körömlakkokban oldószerként lehetnek jelen. Az Európai Unióban tilos a felhasználása. 


Ftalátok és dibutil-ftalát

A ftalátok hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel különböző termékekből. Színtelen, olajos folyadék. Körömlakkok, különböző kozmetikai cikkek gyakori adalékanyagai. A dibutil-ftalát reprodukciót valamint a gyermekek fejlődését károsító hatása köztudott, emiatt szerepel harmadikként a "The Big Three" , vagyis " A Nagy Hármas" között, melyeket a nagy kozmetikumokat gyártó cégeknek nem szabad használniuk.

Milyen döntő tényezők befolyásolják a körömlakk kiválasztását a boltokban? Szín? Ár? Márka? Körömlakk vásárlásakor ti meg szoktátok nézni az összetevők listáját?

2 megjegyzés :

  1. .altalaban ugyelek hogy a lakkjaim "3free" legyenek, mar sok ilyen marka van. meg egeszsegesebbek az "5free" lakkok, amik mar formaldehyde resin and camphor nelkul is keszulnek.
    http://www.goddesshuntress.com/2012/03/30/the-list-3-free-and-5-free-nail-polishes/

    VálaszTörlés
  2. Nem szoktam megnézni a lakkok összetevőjét, de csak olyat veszek, ami azért ismert márka, pl. amik a rossmannban/dm-ben jelen vannak, szóval remélem ők nem használnak ilyeneket :)

    VálaszTörlés