2013. augusztus 5., hétfő

Körömlakkok és kislányok - mikor kezdődjön?

Anyu magassarkú cipőjében tipegni, a sminkes táskában mindent kipróbálni tipikusan a picike lányok "feladata". Ekkor előkerülnek a nagy ruhák, rúzsok, púderek és körömlakkok. A gyerekeket a kíváncsiság, az "én is olyan akarok lenni, mint anyu" hajtja és amíg ez igen kicsi korban szerepjáték szintjén meg is marad, addig aranyos, kedves elfoglaltság, jó móka. Felcseperedve egyre jobban érdeklik őket ezek a dolgok, sok tini már elképzelni sem tudja a napját egy kis smink nélkül vagy festetlen körmökkel. A kérdés csak az: mikor is kezdődjön mindez? Hány éves korában sminkelje / lakkozza ki magát egy lány, hogy az a vád már ne érhesse: "ez még nem neki való". Várom az őszinte véleményeiteket!

6 megjegyzés :

  1. Az én kislányom most 10 éves, én már 5 évesen megengedtem neki hogy szabadon garázdálkodjon - nekem is megengedték anno - a szabály annyi, hogy óvodába-iskolába nem lehet így menni. Magamból indultam ki, ha tiltottak volna biztos csak olaj lett volna a tűzre. :)))
    Így viszont gyorsan megunta (ahogy akkoriban én is) és azóta csak hébe-hóba jut eszébe. Ebben a korban ez csak játék és meg abszolút belefér. Van egy 14 éves fiam is, no az ő osztálytársnői már rendszeresen sminkelnek. Azért ezt nem szeretném a saját kislányomnál. Jó lenne ha úgy 16 éves koráig kibírná. Sok ismerősöm van, aki 12-13 évesen kezdett sminkelni és sokkal ráncosabb "öregasszonyok" lettek mint én (37).
    :D

    VálaszTörlés
  2. A fenti megjegyzés inkább a sminkre vonatkozott. A lakkozás ellen nics semmi kifogásom, szerintem mire megtanul elkészíteni egy hordható manikűrt, addigra megérik arra hogy viselje. :)

    VálaszTörlés
  3. Én sosem garázdálkodtam, talán mert anya sem igazán szokott sminkelni, így inkább az osztálytársaim hatására voltak divathullámok, amikor meg voltunk veszve a golyós szájfényért 12 évesen, vagy mindenkinek kellett testermet, mert az milyen menő. Gimiben alkalmakra sminkeltem természetesen, de a kence zavart valamiért, így mindennapos használata nálam soha nem volt kérdés. A körömlakkokat is már felnőttként kezdtem el viselni, mondjuk az függőség lett, most már vagy 100 körül van a lakkjaim száma, szóval ha egyszer lesz kislányom, arra biztosan rá fog kattanni, mert olyan színesek. Szerintem ez az oviba-suliba ne lakkozzon, sminkeljen, amúgy meg persze próbálgasson, amikor rájön, és én is ott vagyok, az nagyon jó ötlet, sőt, lehet kapni direkt gyermekeknek kifejlesztett termékeket, így elkerülhetők a fiatal szervezet számára egészségkárosító hatású szerek is. Az a véleményem, hogy mindent mértékkel. Attól viszont hülyét tudok kapni, hogy kisbabák körmeit lakkozza az anyuka, mert milyen jól mutat a fotón...

    VálaszTörlés
  4. Anya mindig nekünk adta a kifogyóban lévő szájfényeit, szemhéjpúdereit, vagy a teszt minta rúzsokat, de mindig csak otthon garázdálkodtunk velük, nemhogy nem engedte, hogy az utcára kilépjünk bennük, de nekünk se jutott eszünkbe. Én sminkelni is viszonylag későn kezdtem el a kortársaimhoz képest, 14 évesen a ballagási fotómra húzták ki először a szemem, de eltelt legalább még egy év, mire ismerkedni kezdtem az alapokkal. Sose viseltem/viselek túl sok kencét a hétköznapokon, csak ami feltétlenül szükséges. Alkalmakkor és bulikban viszont megadom a módját. Körmöt festeni is 14 évesen kezdtem, de csakis sötétbordó/piros volt mindig a körmöm, vagy francia (azóta meg a szivárvány minden színe), de sok gimis barátnőm így is kiakadt, hogy miért? Túl korán van... na, persze. Voltak nálam sokkal kirívóbb esetek.
    Szerintem normális keretek között lehet engedni a gyerekeknek ezt-azt, unokahúgom 11 éves, még nem sminkel, de szokott ámuldozva kotorászni a cuccaim között. Egy-két év, és ő is szemceruzáért fog könyörögni, megakadályozni meg úgysem lehet, különben suttyomban a suli mosdójában húzgálja majd a szemét minden reggel.

    VálaszTörlés
  5. Kis koromban nem emlékszem, h mennyire voltam nyaranta lakkozott körű, viszont arra igen, h 3. általánosban vettem magamnak egy sötétkék Constance Caroll lakkot és azzal nagy ritkán ki is mertem pingálni magam. Tény, h nekem ilyen dolgokban elég liberális gondolkodású szüleim voltak, elég korán befesthettem a hajam, meg lövethettem bónusz 3 lyukat a fülembe és hasonlók.

    Engem az nem zavar, mikor akár 3-4-5 éves kicsi lány körme ki van lakkozva, naná, h megkívánta az anyutól, ezzel nem is hiszem, h árthatunk a körmének, én biztosan meg fogom majd engedni a lányomnak olykor-olykor, főleg nyáron. A sminkelés már más kérdés, abban biztos konzervatívabb leszek. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jah, nem emlékeztem, h az is kérdés, szóval anno 7. általánosban kaptam én is életem első (KÉK maybelline, muhaha!), szempillaspirálját (amit első bevetéskor nyomban le is bőgtem), sosem kentem magamra sem alapozót, se rúzst, a szempilláim kenegettem később is csak, meg korrektort használtam a patikra, ha épp kijött valami rajtam, és néha megpróbáltam kipingálni a szemem vmi barna vagy zöld szemhéjpúderrel.
      nem hiszem, h gimi előtt akarnám, h a lányom árnyalja a szemöldökét és hasonlók, akkor még olyan kis gyerekpofijúak. más kérdés pl. a láb szőrtelenítés pl., volt egy nagyon szőrös osztálytársnőnk, akinek a ballagáskor volt először leszedve a lábán lévő bunda, nah azt már sokkal korábban meg kellett volna cselekednie az anyukának (nagyon eminens és néma lány volt).

      Törlés