2014. február 2., vasárnap

Ombre butterfly - step by step

 Többen is jeleztétek nekem, hogy az ombre pillangóm elkészítésének menete érdekel. :) Ennek szívből örültem, ezért gondoltam megmutatom nektek, hogy én(!) hogyan készítem. Fontos kihangsúlyoznom, hogy ez az én módszerem, mert biztos van még ezer módja annak, hogy hasonló pillangókat fessetek. Lássunk is neki! Amire szükségetek lesz:


  • a színkörön egymás mellett szereplő színekre a színátmenethez ( én a rózsaszíntől a citromsárgáig összesen 5 festéket fogok felhasználni, de természetesen ezek keverésével több árnyalat is születik majd még a készítés során) valamint fehér és fekete festékre
  • egy üvegcsényi víz az ecset kimosására és a festékek színerősségével való játékhoz
  • egy vékony szőrű ecset
  • papírtörlő a felesleges víz leitatásához
  • egy megfelelően zsír- és vízmentes matt felület, melyen megtapad a festék
 
Nagyon fontos, hogy ismerd azt az anyagot, amivel dolgozol, hiszen festék és festék között is vannak különbségek. Én akrilfestékkel fogom elkészíteni a mintát. Legelső lépésként megtervezem, hogy a színek milyen sorrendben követik majd egymást, és azt a színt használom először, ami a pillangó szárnyainak közepénél kap majd helyet. Felvizezem, hogy nagyon halványan tudjak festeni vele, majd felvázolom a pillangó szárnyait. Nem feltétlenül a végleges formát fogja adni ez az alapszín, csak az ombre hatást segíti "betájolni", vagyis hogy mennyi felület jut egy színnek. A végletes formát a fekete kontúrozás fogja megadni.

 
 
Alulról felfelé haladtam, vagyis a pillangó szárnyának végeire vittem fel következő lépésben a citromsárga festéket. Próbáljunk meg nem sávokat festeni, hanem már a színeket is kicsit elmosottan felvinni a felületre. A kép minősége elég béna, sajnos a citrom nem nagyon látszik. Ennek az is az oka, hogy az alapnak felvitt felhígított szín nagyon hasonlít rá.

 
 
 
Újra az alapszínt használjuk, most hígítatlanul. Mint ahogy azt láthatjátok, az alsó szárnyrészek tetejére mentem rá ezzel a színnel, valamint a felső szárnyrészek aljára, de ott csak picikét.

 
 
A felső szárnyakra kent sötétebb narancs már a rózsaszínnel való összemosást segíti. Szerencsére ez már alapból egy olyan árnyalat, ami a két színem között van, így szuper alap a rózsaszínnek is.

 
 
A világos rózsaszínnel szinte az egész felső szárnyon átmehetünk, de ügyeljünk arra, hogy a sötétebb narancson túl már ne használjuk, mert a világosabb mellett nem lenne olyan szép az átmenete.

 
 
 
A sötét rózsaszín először csak a szárnyak felső csücskében használjuk!

 
 
A kedvenc részemhez érkeztünk! Az egymás mellett álló színeket keverjük össze és a festék felvitele után picit vizes ecsettel segítsük a szép átmenet kialakulását! Kész is van a pillangónk szárnyainak alapja, pár másodperces száradás után jöhet is a kontúrozás!


A kontúrozásnál figyeljetek arra, hogy ne üljön az ecseten néhány kis vízcsepp, ami a munka közben lefolyhat az ecset fejre és tönkre teheti a munkátokat! Én nem nagyon szoktam a fekete festéket felhígítani, hiszen attól veszít az mélységéből és inkább sötétszürkés, áttetsző kontúrozást kaphatunk.


 
 
A kontúrozás után következhet a pillangó teste. Természetesen másmilyen nagyságban is elkészíthetitek, nekem így tetszett. :) A csápoknál nagyon kell figyelni, hogy igazán hajszálvékony vonalak szülessenek!

 
 
Ha még van energiád és türelmed, akkor jöhetnek a fehér kis foltocskák a szárnyak széleire! :) Ne fussanak ki a fekete részből és akkor gond nem lehet! Fedőfény vagy topcoat után kész is van a pillénk! :)


Picit hosszú cikkre sikeredett, de a sok kép segít majd nektek eligazodni a készítés során. Hajrá, csajok! :)

5 megjegyzés :