2014. június 29., vasárnap

10 hiba, amit elkövetsz manikűrözés közben

Az otthoni manikűrözés előnye, hogy nem kell külön pénzt költeni illetve utazni a szakember miatt, mert helyben, otthon megoldható, elvégezhető, így időt és pénzt spórolhatsz vele. Hátránya viszont, hogy szaktudás nélkül okozhatunk olyan kellemetlenségeket, mely elcsúfítja a kezeinket. Rosszabb esetben pedig napok vagy hónapok alatt gyógyuló sérüléseket is gyárthatunk magunknak. Itt van a 10 leggyakoribb hibalehetőség, valamint azon elkerülésének módja.

1. Anyagok keverése
Ma már számtalan anyagot tehetünk a körmeinkre: zselé, porcelán, tip, géllakk, körömlakk. Vannak bizonyos párosítások, melyek nem férnek meg egymás mellett. Ilyen az, ha a körömlakkra szeretnénk bármilyen más anyagot tenni, hiszen a tartóssága egyenlő lesz a nullával. Fordított esetben viszont, zselére/porcelánra/géllakkra mehet a körömlakk. Zselére nem építünk porcelánnal, de porcelánra mehet a zselé. Tipre mehet minden.

2. Helytelen reszelőhasználat - rossz mozdulatok
Ha rossz mozdulatokkal rövidíted a körmeid, akkor nem kapsz egy egyenletes, sima körömélt, aminek következtében a kis fűrészél szerű fogacskák beleakadnak a hajadba, a ruhádba, mindenbe és letörhet a körmöd. A haladási irányos mindig legyen világos! Formázás során a körmöd egyik sarkától indulva próbálj meg eljutni a másikig, miközben nem csak bele-bele reszelsz ott, ahol fontosnak gondolod!

3. Helytelen reszelőhasználat - megreszelt felszín
Ha épp elfogyott a körömlakk lemosód, de nem szeretnéd már az aktuális lakkodat viselni, eszedbe juthat a reszelő, mint lehetséges opció. Nagyon vigyázz ezzel, mert könnyen kireszelheted a körmöd. Ehhez elég a rossz reszelőtartás, a rutintalanság és a túl durva reszelő. Egy átlagos köröm durván 2-3 hónap alatt nő le teljesen, így ha azt fájdalmasan elvékonyítod, az jó hosszú ideig fog emlékeztetni rá, hogy egyszer türelmetlenül szerettél volna megszabadulni a körömlakkodtól. Otthoni géllakkozáshoz használj inkább buffert vagy az új scrub folyadékot!
 
4. Fertőtlenítés hiánya
Felesleges, hiszen az ollóm és egyéb fém eszközeimet csak én használom - szól a gondolat tévesen! Ha ilyen eszközökkel értél és dolgoztál a kezeiden, akkor minden használat előtt és után is jó, ha folyóvízben megmosod és fertőtlenítő anyaggal/folyadékkal kezeled azokat.

5. Helytelen eszközhasználat - bőrfelkaparó és -toló
Ez a fémeszköz is rejt veszélyeket, akárcsak az olló. Amennyiben nem megfelelő szögben tartod, komoly sérülést okozhatsz a köröm felszínén, ezzel is fájdalmat okozva önmagadnak. Nagyon fontos a helyes eszköztartás és a kitámasztás is, hogy még jobban lecsökkents a lehetséges baleset valószínűségét. 

6. Meg nem várt kötési idő
Minden UV fényre kötő anyaghoz tartozik egy ajánlott kötési idő, amit betartva az anyag biztonsággal használható. Ne dőlj bele abba a hibába, hogy nem tartod be ezt az időt, hiszen ennyi kell neki, hogy teljesen át tudja járni a fény és kellőképpen meg tudjon kötni az anyag.

7. Meg nem várt száradási idő
Körömlakkozás során a két réteg szín elengedhetetlen ahhoz, hogy még egy jól fedő lakknak is igazán előjöjjön a mélysége. Ehhez viszont az szükséges, hogy a rétegek között a megfelelő várakozási időt be kell betartani, különben az ecset meghúzhatja a lakkot és kezdődhet előröl a procedúra.

8. Alapozólakk hiánya
A pigmentált lakkok nagyon könnyen nyomot hagynak a természetes körömlemezen. Ezt elkerülendő, mindig használj alapozólakkot, bármilyenre is fested a körmeidet, hiszen így megkíméled magad attól, hogy egy jól sikerült lakkozás lemosása után betegnek vagy furának tűnjenek a körmeid. 

9. Anyag a sáncokban
Vonatkozik ez géllakkra, körömlakkra és mindenféle anyagra, mit csak a körmeidre kent. Nem szép látvány. Ügyelj arra, hogy mindig csak a megfelelő mennyiség legyen az ecseteden, mielőtt az a körmödhöz és, így elkerülheted, hogy a túl sok anyag lefolyjon a sáncokba. 

10. Csíkok a lakkozásban
Bár ezt a hibát okozhatja egy durva műanyag szőrű ecset is, az esetek többségében azonban a hibás lakkozási technika a hibás. Először középre hordjuk fel az anyagot, majd egy húzással az egyik, még egy húzással a másik oldalon menjünk át. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése