2012. január 2., hétfő

Tönkrement a kozmetikumom! ... vagy mégsem?

Kihegyezhetetlen szemhéjceruza, eltömődött hajlakk, letört rúzs, besűrűsödött, kinyithatatlan körömlakk, eldugult pumpás adagoló, ragacsos szempillafesték, elrepedt krémtubus. Melyikünk mondhatja el magáról, hogy még életében nem találkozott a felsorolt problémákkal legalább egyszer? Látom én, hogy szinte nincs is jelentkező! :) Ebben a cikkben néhány jó tanács szerepel, amellyel ezek a problémák orvosolhatóak. Először próbáljuk menteni a menthetőt ahelyett, hogy egyből újat vennénk. Pénztárcabarát megoldások következnek!

Lehetetlen kihegyezni

A probléma: A szemceruza és a szájkontúr hegye gyakran letörik hegyezés közben.
A megoldás: Tegyük be a ceruzát a fagyasztóba, így megkeményedik a hegye. Utána sokkal könnyebb hegyezni is.
Tipp: A hegyezőt utána tisztítsuk meg sminklemosóval!


Eltömődött a lakk fúvókája 

A probléma: A hajlakk a gyantától lesz olyan ragadós. Ha gyanta marad a flakon fúvókáján, és rászárad, a fúvóka lyukai eltömődnek.
A megoldás: Tartsuk a flakont forró gőz fölé, hogy újra felpuhuljon a ráragadt anyag. Fogvájóval és kozmetikai törlőkendővel tisztítsuk meg a fúvókát. Megelőzésként minden használat után tartsuk a flakont meleg víz alá, majd töröljük szárazra.
Tipp: Ha csak ritkán használsz lakkot, akkor nem is érdemes nagyobb kiszerelésűt venned, hogy aztán csak ott álljon a polcon. Ma már vannak praktikus, mini-kiszerelésű kozmetikumok is.



Letörött a rúzs

A probléma: Nagy melegben a rúzs gyakran felmelegszik és használat közben eltörik.
A megoldás 1: Tartsuk meg egy zsebkendővel a letörött részt (nehogy kicsússzon az ujjak közül). Tartsuk a rúzs alját egy gyertyához, és melegítsük addig, míg olvadni nem kezd a talpon maradt rúzsdarab. Illesszük a letörött részt a talphoz, és óvatosan nyomjuk rá. Csavarjuk vissza a rúzst a tokjába, és tegyük a hűtőbe kupak nélkül nagyjából egy órára.
A megoldás 2: Ha már nem lehet összeragasztani a rúzst, kaparjuk ki a maradékot a tokjából, és tegyük egy szájfényes tégelybe. Melegítsük fel a masszát egy hajszárítóval, hogy egyenletesen eloszoljon a tégelyben, majd hűtsük le.


Besűrűsödött a körömlakk illetve nem lehet kinyitni

A probléma: Beszáradt a körömlakkos üveg kupakja, csak komoly erőfeszítéssel lehet kinyitni. A körömlakk meg olyan benne, mint a gumi.
A megoldás 1: A még épphogy nyitható lakk üvegnyakát tisztítsuk meg körömlakklemosóval, megelőzésképpen kenjük be vazelinnel. A kupakon lévő menetet se hagyjuk ki! Így könnyebben nyitható-zárható.
A megoldás 2: Tegyük forró vízfürdőbe az üveget, így újra könnyen folyékonnyá válik a benne lévő lakk. Végezetül forgassuk meg a lakkot, hogy picit megkeveredjen! Alternatíva: tegyünk pár csepp speciális körömlakkhígítót az üvegbe, és ezután forgassuk a lakkot.
Tipp: Tárold a körömlakkot hűtőszekrényben, úgy tovább tart!


Eldugult a pumpás adagoló

A probléma: Beszáradt egy kevés testápoló az adagolóba, és eltömíti a nyílást vagy a pumpás flakon száját.
A megoldás: Csavarjuk le a pumpás fejet a flakonról, és tegyük meleg vízbe. A beszáradt darabka pár perc után felpuhul, ezután pedig könnyen eltávolítható egy fogvájóval vagy egy hajtűvel.


 Ragacsos a szempillafesték

A probléma: Ha túl gyakran érintkezik a levegővel a szempillafesték, hamar kiszárad.
A megoldás 1: Tegyük forró vízfürdőbe a szempillafestéket, míg újra folyékony nem lesz a benne lévő festék.
Fontos: szempillafestés közben ne húzgáljuk ki-be a kefét a tubusból! A levegő és a baktériumok sokkal gyorsabban bejutnak a festékbe, és sokkal rövidebb ideig marad használható!

Tönkrement a csomagolás

 

A probléma: A parfümszóró eltömődött, eltűnt a krémestégely teteje, a tubus elrepedt.
A megoldás: A drogériákban, a parfümériákban és a gyógyszertárakban is kapható üres tubus, tégely és flakon. A krémek, szépítőszerek áttöltésekor viszont ügyeljünk nagyon a higiéniára, ne adjunk esélyt a baktériumoknak és a kórokozóknak!
1. Mossuk át forró vízzel az edényt és hagyjuk megszáradni.
2. A krémeket csak tiszta spatulával töltsük át az új tégelybe.
3. A parfümöt csak egy kis tölcsér vagy egy egyszer használatos fecskendő segítségével töltsük át az új üvegébe.

2 megjegyzés :

  1. Köszi ezt a posztot, nagyon hasznos volt. Pont tegnap törtem el egy rúzst.... :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy hasznos volt a poszt, de annak nem, hogy egy rúzs majdnem meghalt. De legalább megmenthetted! :)

    VálaszTörlés