2012. július 6., péntek

Mindent a hold manikűrről

Ha jól emlékszem, ilyen körömdíszítést még nem hoztam nektek, de ismeritek a mondást: ami késik, nem múlik. Ebben a cikkben a hold manikűrről lesz szó: honnan ered, miért ez a neve, valamint milyen változatokban tudjátok ti is elkészíteni otthon, persze egy kis gyakorlást követően. Azt tudtátok, hogy a nők már az 1920-as évektől előszeretettel kértek ilyen típusú, azaz hold manikűrt? Ez számomra is új információ volt!

De honnan ered a neve? A válasz szörnyen egyszerű. Aki csak egy kicsit is ismeri a köröm felépítését, az tudja, hogy a körömlemez körömtő felőli részén található egy (jó esetben) halvány fehéres, félhold alakú kis terület. Ez a lunula, vagyis magyarul holdacska. Holdacska - hold manikűr, már meg is van az összefüggés, ám ez mégsem ilyen egyszerű. Amit erről a kis fehéres körömrészről tudni illik, az annyi, hogy itt még él a köröm. Bizony! Azzal nincs semmi baj, ha egyes körmeiden nem látod. Ne félj, neked is van, csak a hátsó bőrredőd eltakarja. Na de miért fehér és miért nem áttetsző, mint a körömlemez többi része? Azért, mert a mátrix által termelt kezdetleges körömsejtek még nem fejezték be teljesen az elszarusodás folyamatát. A körömlemez itt a legvékonyabb, vagyis nagyon könnyen és komolyan megsérthető.

Az aktuális körömrész nevéből és az előző bekezdés utolsó két mondatában leírtakból alakult ki a hold manikűr. Régen ez annyit takart, hogy a körömholdacska részt nem vonták be semmilyen lakkal, hanem hagyták, hogy szabadon kapjon levegőt, valamint hogy ne érintkezzen a körömlakkok anyagaival, így biztosan egészséges köröm tudott nőni. Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy egyes helyeken rosszul használják a manikűr fogalmát, hiszen egy francia manikűr sem egyenlő a francia lakkozással, de külföldön ez nagy szokás, így már mi is manikűrnek nevezzük a lakkozást. Ebből adódóan manapság a hold manikűr jelentése is megváltozott, ám a hangsúly még mindig a köröm holdacska része körül forog. Ma a hold manikűr annyit tesz: a köröm holdacska részénél félhold alakban más színű lakkot viszünk fel, mint a körömlemez többi részére. Ez a szín visszatérhet a szabadszélnél, ám az egyéb díszítés nem szokta jellemezni az ilyen körmöket.

Most, hogy már mindent tudunk a hold manikűrről, jöjjenek a fajtái, mert bizony, nem csak egy módon készíthetjük el. A modern kreatív kornak hála, már három féle variációban is kipróbálhatjuk körmeinken. Nem meglepő, az első a hagyományos, sima félhold alakú eltérő lakkozás. A hold manikűr lényege talán, hogy két, egymással harmonizáló körömlakkot találjunk, valamint az, hogy a holdacska íve tökéletesen fusson a körmön, hiszen a görbe vonalak olyan hatást kelthetnek, mintha csak véletlenül odacseppent volna egy körömlakk paca. Higgyétek el, nem szép látvány egy gyorsan összedobott, hanyag lakkozás, de gondolom Ti is ezen a véleményen vagytok. Figyelembe vehetitek bőrszíneteket, az aktuális eseményt, ahol ilyen körmökkel fogtok megjelenni, de talán ilyenkor nyáron semmi sem szabhat határt a kreatív elmének, és olyan párosításokat is ki mertek próbálni, amit talán máskor nem mernétek.

Második típusa annyiban tér el a hagyományos hold manikűrtől, hogy a holdacska íve az ellentétére változik, vagyis olyan hatást kelt, mintha a francia lakkozású műanyag tip-et fordítva ragasztanánk fel a körmünkre. Bár így elég furcsán és bizarrul hangzik, szerintem a végeredmény koránt sem az, sőt! A határozott, éles kontúrvonal itt is nagyon fontos, valamint az is, hogy az ív hosszát ne vigyük túlzásba, hiszen akkor már senki sem gondolna arra, hogy hold manikűrt viselünk, mindössze arra, hogy kétszínű körmünkön középen íves határvonalon találkoznak lakkjaink. Nagy, lapos körműeknek színek terén az íves részre nem ajánlanék világos színt, mivel az optikailag még szélesebbé varázsolná az amúgy is nagy körmöket, de ez a típus is - mint a többi kettő - kis és nagy körműek esetén egyaránt jól néz ki. Hol a hangsúly? A színválasztáson!

Harmadik típusa talán a másodikból kialakított és még tovább gondolt változata. A köröm holdacskánál található lakkozása itt is szintén a hagyományostól éppen eltérő, azaz pont fordított ívű, ám az ív két vége nem az oldalsó körömredők felé, hanem a szabadszél vége felé futnak, párhuzamosan egymással, így egy sajátos keretet adva a körömnek, ami pont ott nincs a második színnel kilakkozva, ahol a francia lakkozásnál azt tenni szoktuk. A képekre kattintva nagyobban meg is megtekinthetitek azokat, így jobban láthatjátok a három féle hold manikűr közötti különbségeket. Én személy szerint a hagyományos, első verziót preferálom. Egyszer már próbáltam is, ám az eredménnyel nem nagyon voltam megelégedve, ezért nem is "kínozlak" titeket ilyen cikkekkel, majd kellő számú gyakorlás után talán megmutatom, hogy mire jutottam. :)

Nektek mi a véleményetek a hold manikűrről? Szeretitek? Furcsa? Próbáltátok már? Szerintetek meg lehet jelenni egy komoly eseményen ilyen körmökkel?

6 megjegyzés :

  1. Nekem tetszik ez a fajta lakkozás, de még nem próbáltam. Nem tudom, hogy álljak neki, majd ha kitalálom nekiállok.

    Bocsi, hogy így megjegyzem, nem kötözködés, de engem egy picit zavar az indokolatlanul sok "talán". Engem személy szerint meg is akasztott sok helyen. Sőt átolvastam anélkül és sokkal könnyebb volt. persze egy-két helyen kell, mondjuk az utolsó bekezdésben, hogy talán megmutatod. :) Remélem, nem gázoltam bele semmibe :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon tetszik ez a technika, az első próbálkozásomat már fel is tettem a blogomra, bár még van mit fejlődni...jócskán :)
    paintyourself.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  3. en eleg sokszor hasznalom a felhold manikurt. Regen kicsit maceras volt megcsinalni, de a mai szupergyorsan szarado lakkokkal gyerekjatek.

    VálaszTörlés
  4. Ennek a lakkozàsnak a története a a 20-30évek négerüldözéses A merikàjàbòl ered.A nok a körömholdat szabadon hagytàk a lakkozàsnàl azért,mert habàr a bör Fehér,de néger ös van,a körömhold lilàs,nem Fehér!Késöbb Európàban màr divatkènt terjedt el.

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jó, most hallottam róla először, de nagyon tetszik. Nekem az első kettő tipus tetszik nagyon, tuti, hogy kifogom majd próbálni mind kettőt! :)))

    VálaszTörlés
  6. Már én is használtam, mindhárom formában. :9 Én úgy tudtam, az utolsó kettőnek ruffian a neve. :)
    Amúgy érdekes volt ez a cikk, sok minden újdonságot tudtam meg! :)

    VálaszTörlés