2014. június 22., vasárnap

10+1 gyakori kérdés a szalonban

Vannak olyan kérdések, melyek a körmök készítése közben elég gyakran előkerülnek. Majd újra, meg újra és újra. Összeszedtem a leggyakoribbakat - melyekre emlékszem -, hogy leírjam nektek is a válaszokat, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba. :) Ha van még bennetek is néhány kérdés, tegyétek fel nyugodtan névvel vagy név nélkül, azokat is megválaszolom.

1. Miért kell az UV lámpában megköttetnem a zselét a körmömön?
Az UV-fény hatására kezdődik meg a műanyagok, tehát a zselé polimerizációja, ami azt jelenti, hogy a monomerek (alacsony molekuláris, reakcióképes molekulák) polimerekké (lánccal- vagy elágazással rendelkező molekulák, amelyek ugyanolyan vagy hasonló monomer egységekből állnak) kapcsolódnak össze. Ez alatt a kémiai reakció alatt meleg is keletkezik, melynek köszönhetően létrejön a kemény műanyag, azaz háromdimenziós láncszerű vázrendszer lesz belőle. (Nailpro)

2. Meddig marad fent a műköröm?
Ezt több tényező is befolyásolja. A készítője részéről: a helyes előkészítés, a szakszerű építés és anyagfelhordás, a folyamat lépéseinek betartása. A viselő részéről: a természetes köröm állapota, vastagsága, a viselője szokásai (pl. mindent körömmel nyit, körömrágós, sokszor beveri, beüti, stb.) Egy jól megépített műköröm vagy helyesen elkészített géllakkozás 3-4, extrém esetekben akár 5 hetet is ki kell bírjon a körmökön. Ez idő letelte után már akkora lenövés keletkezhet, ami nem esztétikus.

3. Miért van ennyiféle ecset?
Különböző lépéseket különböző ecsetekkel lehet szépen kivitelezni, ezért más ecsetet használunk pl. zselés építésre, porcelán építésre, vonalak húzására,  árnyékolásra, csillámpor felhordására, stb. Bizonyos célra jó, ha több méretben is van ecsetünk, hiszen a vendégek körmeinek szélessége nagyon eltérő lehet.

4. Miért van ennyiféle reszelő?
Hasonló okokból: minden reszelővel más munkafolyamatot végezhetünk. A reszelőknél döntő fontosságú a szemcsézettségük. Külön reszelő van tipreszelésre, formázásra, bolyhozásra, polírozásra, stb. Nem megfelelő reszelő választás esetén kárt tehetünk a természetes körömlemezben, ami komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. 

5. Most már bármihez hozzáérhetek?
A köröm elkészülte után azzal bármihez hozzá lehet érni, fel lehet túrni a táskát, bele lehet túrni a hajba, semmilyen károsodás nem keletkezik benne, hiszen az anyag a lámpában készre, keményre köt.

6. Miért kell ennyi folyadékot a körömre kenni? 
Fertőtlenítő, Nail Prep, Primer, Cleanser, ápoló olaj. Fontos a sorrend és az is, hogy melyik mikor érintkezik a körömlemezzel. Mielőtt a vendég kezét érinteném, az ő és saját kezemet is fertőtlenítő spray-vel fújom be. Az előkészítés részeként kerül a körömlemezre a Nail Prep, mely zsírtalanító-gombaölő hatású, majd következik a Primer, mely tapadás elősegítő. Cleansert a fixáláshoz használjuk. Az olajat a munka végeztével visszük fel a köröm körüli bőrfelületre, mely ápolja azt és kellemes illatot kölcsönöz neki.

7. Elvékonyítja a körmöm a műköröm vagy a géllakkozás?
Semelyik műköröm anyag nem okozza a körömlemez elvékonyodását. Ennek egyedüli oka a kireszelés lehet, mely a műkörmös hibája.

8. Megerősödik tőle a körmöm?
A természetes körömlemez nem válik vastagabbá a műköröm anyagtól, viszont ellenállóbb lesz a mechanikai hatásokkal szemben, hiszen műanyag réteg fedi. A természetes körömlemezünk vastagságát szüleinktől örököljük.

9. A leoldás vagy a lereszelés a biztonságosabb?
Nos, mindkettőnek megvan a pozitív és negatív oldala. Az oldás gyors, hiszen egy negyed órás-10 perces áztatás során lejön az anyag a körmökről. Viszont az a folyadék számomra nem tűnik túl barátságosnak, ami ennyi idő alatt ilyen egyszerűen oldja a műanyagot. A reszelés veszélye abban rejlik, ha a körmös nem látja, hogy már az alaprétegnél jár és kireszeli a természetes körmöt. Amit én javasolnék, az a lenövesztéses módszer.

10. Meddig elég egy 4ml-es géllakk?
Én azt szoktam erre mondani, hogy pontosan addig, mint egy 4ml-es körömlakk, hiszen géllakkból sem kenhetünk fel vastag rétegeket, mert az az anyag bőrösödését okozza. A mai géllakkok és royal zselék világában már vannak egy rétegben is fedő anyagok, tehát azok akár 2-szer tovább is bírhatják.

+1. Kombinálható a körömlakk a műkörömmel?
Igen és Nem. Nem, amennyiben alapozó és fedőréteg közé szánod színként. Igen, amennyiben a kész műkörömre szeretnél körömlakkot felvinni, ha már pl. meguntad a színt. DE ebben az esetben erre már nem kerülhet műköröm anyag!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése