2014. július 27., vasárnap

TechRovat: Bőrként gyúgyuló műkörmök (?)

Bár az információ már két éves, én még csak most bukkantam rá. Az előző hónapban szintén volt már egy tudományosabb jellegű cikkünk, ez most sem maradhat ki! Akkor a műköröm tipként használt miniképernyőket mutattam be nektek, most pedig egy olyan "új fajta" műanyagot, ami az emberi bőrhöz hasonlóan "vérzik" és meggyógyul. 


Hogyan is kapcsolódik ez a körömépítéshez, a körömdíszítéshez? A műkörömépítés, körömerősítés és mindenféle körömdíszítési folyamat során műanyagokkal dolgozunk, melyek uv fény hatására - vagy akár anélkül is - kötnek szilárd állapotúvá, viszont egy nagyobb ütközés vagy nyomás hatására törnek, lepattannak, berepednek. 


Mi lenne, ha ezek a sérülések, mint például a berepedt, sérült köröm, egy kis idő elteltével önmagától "meggyógyulna" és a repedésnek, sérülésnek nyoma sem látszódna? Az Amerikai Kémiai Társaság szimpóziumán találkozhatott a nagyérdemű először ezzel az anyaggal. Az anyag sérülés hatására színt vált (mintha vérezne), majd fény segítségével képes saját sérüléseit begyógyítani. Bár tv-k, mobiltelefonok, laptopok és más elektronikai készülékek felületét borító műanyagok esetén tervezik az új anyag alkalmazását, a tudomány rohamos fejlődésének hála, lehet egyszer a szépségiparban is megjelenik majd ez az új műanyag. 


Az újfajta műanyag gyógyulási folyamata megegyezik azzal, ahogyan a rajtunk keletkezett vágások, kisebb sebek begyógyulnak, vagyis egy az egyben másolja a természet módszereit. Az egyik nagy előnye, hogy azokra a sérülésekre is felhívja a figyelmet, amit talán színelváltozás nélkül észre sem vennénk. 


Bár a körömépítésnél lehet félelmetes lenne, ha hirtelen bevörösödne az ujjunk, mégis a tény, hogy öngyógyító körmökkel mászkálhatnánk, sok pénzt hagyna a zsebünkben, hiszen nem kell visszamenni a szalonba pótlásért, javításért.

Ti mernétek viselni ilyen anyagból készített körmöket? :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése