2011. október 15., szombat

Az én "Köröm tízparancsolatom"

Mi a közös ezekben a cselekvésekben? Fizetünk, kezet fogunk, kapaszkodunk a metrón/buszon/villamoson, írunk, orrot fújunk, a párunk kezét fogjuk, és még sorolhatnám. Csupán annyi, hogy kezeinket használjuk. És ha már a kéz elől van, akkor a körmeinket is látják a közvetlen környezetünkben lévő emberek. Az egyik legcikibb helyzet tud lenni, amikor későn jut eszünkre, hogy a lakk fele a körmeinken már lepattogzott vagy a tegnap letört körmünket elfelejtettük lereszelni. Az utóbbi még veszélyes is lehet, mivel fenn áll a továbbszakadás esélye, ha beakad valahová, ráadásul idegesítő is, mert utána sokáig ezen fog kattogni az agyunk, hogy milyen szívesen reszelnénk le.

Ezért összegyűjtöttem egy pár tippet, az úgynevezett "Köröm tízparancsolatot", hogy bemutassam nektek, nem kellenek ahhoz több tíz ezer forintos kenceficék, hogy valakinek egészséges és szép körmei legyenek mindig. Lássuk akkor a listámat!
AKZENT mini reszelő - 400 Ft / darab
  1. Először is a legfontosabb: nincs körömrágás! Tudtátok, hogy a férfiaknál sokkal több a körömrágós, mint a nőknél?  A lényeg, hogy a körömrágás egy kényszercselekvés, amit a stressz, idegesség vált ki. Azt szoktam tanácsolni, hogy amikor rájön az emberre a körömrágási kényszer, inkább kapjon be egy jó erős rágót. Ezzel együtt lehet alkalmazni egy másik praktikát: manapság már nagyon sok olyan átlátszó fedőlakk kapható, melynek piszok rossz íze van. Az ilyet már nem is olyan jó rágni, igaz? Persze vannak olyan emberek, aki a rossz íze ellenére is rágja a körmeit, ráadásul nem csak stresszhelyzetben, hanem a nap folyamán akármikor, amikor csak tudja. Ilyen esetben már szakembert kell felkeresni. nektek van körömrágós ismerősötök?
  2. Ha nem is szeretnétek komolyabban kidíszíteni a körmeiteket vagy egyáltalán valamilyen színre befesteni, egy átlátszó körömlakkot kenjetek fel akkor is a körmeitekre. Vannak már körömerősítő, vitaminos, körömnövesztő lakkok, amelyek "láthatatlanul" ápolják a körmeinket, pedig szinte semmit sem viselünk rajtuk.
  3. Átlátszó körömlakk legyen akkor is a körmeiteken, amikor felvisztek rá egy színes réteget. Ennek a magyarázata egyszerű: a körömlakkban található színanyag a körömre közvetlenül felvíve sárgulást okozhat. Ezt aztán nehézkesen, de meg lehet szüntetni, de én úgy gondolom, hogy inkább óvintézkedéseket tegyünk, mint a problémát kezeljük. Az ilyen lakkokat alapozó lakknak (base coat) nevezik, és nagyon sok márka rendelkezik már ilyen termékkel a piacon.
  4. Bár a lakkra lehet az van írva, hogy egy hétig bírja, meglehet, hogy már a harmadik nap után megadja magát. Amikor már eléggé kopott, repedezett, ne kenjetek fel rá újabb réteget, inkább mossátok le!
  5. Két körömdizájn viselése között tartsatok egy napos szünetet! Ha egy hét után lemostál egy csodás, virágos díszítést, a következő, virágmintás díszítést csak másnak csináld meg. Hagyd, hogy pihenjen a körmöd! Hidd el, meg fogja köszönni! :)
  6. Biztos vagyok benne, hogy voltatok már olyan helyzetben, hogy út közben egy ajtó vagy bármi más miatt letört, beszakadt a körmötök. Tudom milyen érzés: nagyon dühítő! Ennél már csak az a rosszabb, hogy általában semmi olyan eszköz nincs nálad, amivel orvosolni tudnád a problémát. Mi is lehetne más a megoldás, minthogy mindig legyen a táskádban egy minireszelő! Nem foglal sok helyet és az is meglehet, hogy nem mindennap fogjátok hasznát venni, de ha szükség lesz rá, áldani fogjátok a percet, amikor betettétek a táskába! :)
  7. Jön az ősz, majd a tél, a hideg idő. Száraz kezek mindenhol! A hideg, száraz kezek megmentője egy jó, gyógynövényes kézkrém. És ha már kézkrém, akkor miért ne lehetne kéz- és körömápoló krém? Cikkeztem nemrég kétszer is az Yves Rocher márkáról, és az egyik cikkemben megemlítek egy ilyen kéz- és körömápoló krémet, amit megvettem. El kell mondanom, nem volt rossz vétel, sőt! A kezem puha, selymes és a körmeim is ápolva vannak. Ez az igazi "2in1"!
  8. Manapság ha az ember nagy körmökkel rendelkezik, akkor már sokféle formára le lehet reszelni. Az egyik ilyen reszelési stílus, amikor szinte már karmokat faragunk - vagy építtetünk - magunknak. Amikor eltervezzük, hogy milyen is legyenek a körmeink, mindig jól gondoljuk meg előtte, hogy praktikus lesz-e számunkra. Ez vonatkozik a hosszúságra is! Tudunk majd vele dolgozni? Nem fog zavarni a mindennapokban?
  9. Ha már meguntuk a hatalmas körmöket, vagy letört, szörnyen repedezik, és inkább lereszeljük őket, akkor se essünk túlzásba! Soha ne reszeljük/vágjuk túlságosan rövidre a körmöket!
  10. Ne szokjunk rá a dohányzásra, vagy ha már dohányzunk, akkor próbáljunk meg leszokni róla! Rengeteg negatív mellékhatásainak egyike, hogy besárgítja a körmöket, amit már nem lehet például fehérítő körömlakkal helyre hozni. Szerencsére és soha nem dohányoztam, és még ki sem próbáltam. Vannak olyan társaságok, ahol ez talán ciki lenne, én büszke vagyok rá! Ugye ti sem dohányoztok? 
Hát ennyi lenne az én 10 jó tanácsom.  Lehet, hogy tartalmaz már olyan információkat, amit már ismertek, akkor elnézést kérek! :) Gondoltam összegyűjtöm azokat a dolgokat, amivel szépek és ápoltak lehetnek körmeink télen és nyáron egyaránt. Szép estét! :)

Szöveg: bUtter_cUp

3 megjegyzés :

  1. .koszi a jotanacsokat! ez a 10-es pont nalam a bibi :) En dohanyos vagyok es volt par het amikor cigit sodortam, mivel itt Angliaban olyan draga a dobozos cigi, kb 2400 ft egy doboz. Ettol par ujjamon a korom rettenetesen besargult, mindenfelevel probaltam utana ezt a sargasagot leszedni, jo par het kellett mire rendbejott. Iszonyat csunyan nezett ki. Abszolut nem ciki h nem dohanyzol, sot tenyleg buszke lehetsz ra!

    VálaszTörlés
  2. Büszkén vállalom, hogy nem dohányzom! :) Ettől függetlenül meg tudom érteni annyiban a dohányosokat, hogy leszokni biztosan nehéz lehet, de azt kívánom neked és az összes dohányosnak, hogy az életben egyszer legyen annyi ösztönző erőtök, hogy letegyétek. Az én nagymamám is dohányzott, amikor még óvodások voltunk. Mindig mondtuk neki hogy szokjon le. Aztán kórházba került és akkor döntötte el, hogy leteszi. Neki nem kellettek tapaszok, gyógyszerek, semmi. Ő az unokáiért és a családjáért tette. Ma is egészségesen él! :)

    VálaszTörlés
  3. Azt kifelejtettem, hogy nagyon büszke vagyok rá a mai napig! :)

    VálaszTörlés