2012. október 23., kedd

A kézápolás eszközei és menete hagyományos manikűrrel

Kézápolásról rég esett szó a blogon, így gondoltam egy nagy és komplett cikk erejéig összeszedem, hogy milyen szakaszai vannak a folyamatnak, milyen eszközöket igényel egy teljes körű kézápolás, mire kell figyelni, hogy szép és sérüléstől mentes végeredményt kapjunk. Bár a kézápolás során háromféle manikűr alkalmazható (hagyományos, francia és japán), én most az elsőre fogok kitérni.

Ami nagyon fontos és a cikk elején nem kapott helyet, hogy a kizáró körülményeket is meg kell említenünk. Ezek olyan körülmények, amelyek jelenlétében sajnos nem lehet kezelni a vendéget. Ezek nem a manikűr előtt közvetlenül derülnek ki, hanem már a telefonos egyeztetés során. A teljesség igénye nélkül, ilyen lehet, ha a vendég éppen valamely lázas megbetegedéssel küzd, vérzékenység, perifériás érbetegség, vírusok / baktériumok / állati kórokozók okozta betegség, nyílt vagy zúzódott seb az alkaron. Ha esetleg valamilyen olyan elváltozást látnánk, aminek az oka számunkra és / vagy a vendég számára sem egyértelmű, akkor szakorvoshoz küldjük a vendéget kezelés nélkül (!), hiszen ezzel saját egészségünket is kockáztathatjuk. Szemrevételezéssel állapítjuk meg a körmök és a kéz bőrének állapotát, típusát. 


A kézápolás eszközei


Többféle vágóalkalmatosságot használunk a kézápolás során, ilyenek a bőrvágó, körömvágó és bőrcsípő ollók, a villás bőrvágó és a körömcsíptető. A bőrvágó olló a letapadt bőr levágására, valamint a körömbőröcske még pontosabb eltávolítására szolgál. A körömvágó olló - talán nem meglepő módon - a köröm nagyobb mértékű rövidítését szolgálja. A bőrcsípő olló a cuticula kisebb darabjait csípi le, Villás bőrvágó ollót én nem használok, de ez is a körömbőröcske eltávolítója.Túlságosan nem szabad az érzékeny körömágyi területre nyomni, nehogy megsértsük azt. A körömcsíptető szinte az összes háztartásban megtalálható, ami egy enyhén ívelt vágó szerszám a köröm szabadszélének rövidítéséhez. Ha készletben vesszük meg ezeket az eszközöket és több olyan eszközt is látunk benne, aminek nem vagyunk tisztában a használatával, kérjük az eladó segítségét vagy kérdezzük meg szakembertől, nehogy balesetet okozzunk másnak vagy saját magunknak.

A bőrfeltoló és kaparó eszköz manapság már kapható "kettő az egyben" változatban, tehát egyik vége a holdacska területén lévő bőr feltolásához használatos, a kaparó pedig a letapadt rész felkaparásához való a körömlemezen valamint az oldalsó körömsáncokban. Nagyon fontos ennek az eszköznek a használata, főleg műköröm készítésénél, hiszen a letapadt részek felválást és levegősödést okozhatnak.

Mint ahogy ollóból is, reszelőből is több félét használhatunk. Reszelőket csoportosíthatjuk szemcsézettségük és alapanyaguk szerint is. Vannak alacsony szemcseszámú, közepes és durva reszelők. Alapanyagukat tekintve vannak üveg, papír, kerámia és fémreszelők.A körömlakk jobb tapadásának érdekében körömpolírozót használunk. Ha lakkozást nem is készítünk, ezzel az eszközzel visszaadhatjuk a köröm természetes fényét is. A köröm reszelése során keletkező por és bőrdarabkák eltávolításához a portalanító kefét használjuk. 

Az áztató tál ma már sokféle színben és kivitelben megvásárolhatók, de ha nekünk nincs és otthon szeretnénk magunknak teljes körű kézápolást adni, egy olyan tál is megfelelő, amiben kényelmesen el tud merülni a kezünk.

Különböző textíliák, papírtörlők és szivacstörlők is kellenek a munkaterület lefedéséhez, a kéz szárításához, törléséhez. Lakklemosó tégely nem feltétlenül szükséges, ha van otthon körömlakklemosó folyadékunk és pamutkorongunk. A munkánkat segíti, ha van helyi megvilágítást adó lámpa, azaz asztali kislámpa, valamint kéztartó párna. Egy körömlakkszárító gép jelentősen megrövidíti a folyamatot.


Kézápolás hagyományos manikűrrel


Fontos megjegyeznünk, hogy a kézápolás és a manikűr nem ugyanazt a fogalmat jelenti. A manikűr elsősorban a köröm és a körülötte lévő bőrfelület ápolását jelenti, míg a kézápolás a kéz, az alkar és a köröm együttes ápolása. A manikűrt mindig a kevésbé igénybe vett kézen kezdjük, tehát jobb kezeseknél a bal kézen, bal kezeseknél a jobb kézen, mert így az áztatásnál a jobban igénybe vett kéznek több ideje lesz felpuhulni. Ha otthon készítünk manikűrt, akkor ez egyértelműen nem kivitelezhető ebben a formában. A kézápolás kezelő, ápoló, díszítő, valamint befejező szakaszokból áll. Ezeket a szakaszokat nem szabad felcserélni, sorban kell haladni.

A kezelő szakasz a régi lakk eltávolításával kezdődik. Ezután következik a körmök hosszának rövidítése, formázása, reszelése. A reszelőt próbáljuk meg minden a körömmel merőlegesen tartani. A keletkező port a portalanító kefével távolítjuk el. Majd jön a körömbőr feltoló, amivel csak fellazítjuk (!) a cuticulát, hogy az áztatóvíz jobban át tudja járni. Az áztatás kellemesen meleg, fertőtlenítőt és bőrpuhítót tartalmazó vízben történik. A kezeket a bőrtípusnak megfelelő ideig tartjuk a vízben, majd az idő lejártával felitatjuk a nedvességet. Teljesen szárazra törölni nem szükséges. A letapadt bőrdarabokat felkaparjuk, a körömbőrt levágjuk. A vágásnak megszakítás nélkül kell történnie, sarokponttól sarokpontig végezendő. Vágás után azonnal fertőtlenítsük a területet!

Ezután következik az ápoló szakasz, melynek első mozzanata a kézmosás, majd pedig a szárítás. Kedvenc bőrradírunkat ezután kell használnunk. Az elhalt legfelső hámréteg eltávolítása után jöhet a kézmasszázs, majd a pakolás, esetleg a paraffinos kézápolás. Ha valaki az ápoló szakasz összes lépését szeretné igénybe venni, célszerű egy cég egy termékcsaládjával dolgozni, hogy az illatok és anyagok ne keveredjenek. 

A kéz ápolása után jöhet a díszítő szakasz, melynek első mozzanata a körömfelület zsírtalanítása, amennyiben lakkozni is szeretnénk. A lakkozás folyamatát talán már mindenki ismeri: egy réteg alaplakk, két-három réteg lakk ( fedőképességétől függően ), majd fedőlakk.

A munka befejező szakasza akkor kezdődhet el, ha a körömlakk már tökéletesen megszáradt. Nagyon fontos, hiszen ha nem várjuk meg, csak a saját munkánkat tesszük tönkre, valamint még több időt fog igénybe venni azt újra elkészíteni. Tökéletes száradás után jöhet az ápoló olaj használata. 


Ti otthon készítitek el a manikűrötöket vagy szakemberhez jártok?

3 megjegyzés :

  1. nagyon jó lett a bejegyzésed!
    Kérdezni szeretnék (nem vagyok műkörmös). Mi a neve a fertőtlenítő folyékony szappannak? Mert ha jól tudom a clarasept folyékony szappant (zöld) kivonták a forgalomból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm a véleményed! Én nem hallottam erről, hogy kivonták volna a Clarasept-et a forgalomból, ezért utána kellett járnom. Ahogy láttam, sok webáruháznál még megtalálható a kínálatukban, tehát szerintem még kapható.

      De ha te valami mást szeretnél, akkor tudom ajánlani a Crystal Nails új termékcsaládját, A Crystal SPA-t, annak is Preseptic Soap termékét.

      Kímélő folyékony szappan lábra és kézre a selymes és fertőtlenített bőrért. Színtelen termék, nem irritáló hatású, bőrfertőzés gátló, széles hatás spektrummal és bőrpuhító adalékokkal. Az áztató vízben feloldva 3 perc alatt, higítatlanul kézmosásra használva fél perc alatt fejti ki hatását. Hármas hatásával selymes, illatos és fertőtlenített bőrt biztosít.

      30 ml termék 450 Ft.

      Remélem tudtam segíteni! :)

      Törlés