2013. február 5., kedd

Körömformák otthon és a szalonokban A-tól Z-ig II. rész: Modern formák

Karácsonyi stiletto körmök porcelából
Gótikus stiletto, gótikus mandula, orosz mandula, monroe, bridge, wedge, blraire és finch. A mini-cikksorozat második részében az imént felsorolt körömformákat fogom bemutatni nektek képek és leírás segítségével. Ez a cikk most a műköröm kedvelőknek készült, ám aki sosem hordott még műkörmöt és nem is szeretne, annak is sok érdekességgel szolgál. Forrásomul a Perfectnails honlap szolgált, ahol Darabos Évi írásából szemezgettem ki azokat a formákat, melyeket még nem mutattam meg nektek.

Vágjunk is bele, haladjunk szépen sorban, jöjjön tehát a gótikus stiletto. A normál stiletto körmöket talán már mindenki ismeri, ők általában a "karmok" és a "na, ő vajon ezzel hogyan dolgozik" típusú körmök, bár ez szinte minden formájú körmöt megillet, ami jóval hosszabb a természetesnél. Ennél azonban jóval többről van szó! A gótikus szó jelentése itt arra utal, hogy a normál stiletto-hoz képest sokkal íveltebb, hajlítottabb, kecsesebb. A szabadszéli rész általában valamivel hosszabb, mint a sima stiletto-nál, így a letörés vagy sérülés elkerülése érdekében több anyagot kell felvinni.

A gótikus mandula szintén karcsúbb, hajlítottabb, íveltebb köröm, mint a normál mandula. A forma tökéletes érvényesüléséhez itt is hosszabb köröm szükséges. Szemből nézve ívelt, fentről nézve erősen szükülő. Ugye azt tudjuk, hogy a mandula forma sajátossága az íves, kerekded szabadszél-végződés. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen extrém formák építését a sima alapképzésen nem oktatják, erre vannak az egy, vagy pár napos továbbképzések, ahol mindent megmutatnak az adott formáról: hogyan építsd, mire figyelj, tehát otthon nem nagyon lehet "kifejleszteni", szakembertől kell tanulni.

Az orosz mandula két forma összeolvadásából keletkezett, ezek a stiletto és a pipe, mivel oldaltól nézve pipe, ám felülről névre stiletto formát látunk. Egyszerre kecses és stabil. A köröm vége a pipe forma miatt szögletes, ám mint említettem, ez oldalról látszik. A stiletto formából szűkülő oldalait kapta, tehát nem párhuzamosak, hanem egymás felé tartanak, egy képzeletbeli egyenlő szárú háromszöget alkotva. A bal oldali képen egy ilyen orosz mandulát láthattok rózsaszín, üveg hatású szabadszéllel, fekete indákkal és virágokkal.

A bridge körmök leginkább az edge-hez hasonlítanak, melyet sokan "háztető" körömnek hívnak, mert a szabadszél ahhoz hasonló alakban végződik. Az edge körmöknél ez a gerinc a szabadszél végétől a körömágy feléig tart/fut, a bridge körmöknél pedig csak a köröm végén jelenik meg, valamint itt nem egy, hanem két gerinc fut a szabadszéli részen. Talán ez az egyik legnehezebb forma a sok gerinc miatt. Nem találkoztam még olyan lánnyal, aki ilyet viselt volna, de nagyon kíváncsi lennék rá! Különös odafigyelést igényel a reszelésnél, ezért is nagyon fontos tanfolyamon elsajátítani, amennyiben ilyen körmöt is szeretne készíteni valaki.

Következzenek a wedge körmök. Ez is szintén két féle köröm ötvözete: az edge és a pipe körmöké. Az egyik legérdekesebb forma, hiszen a köröm vége összezáródik, mely más körmöknél nem is jelenik meg, bár ki tudja, milyen formákat találnak még ki. Most divatja van a különböző körömtípusok ötvözésének, így elképzelhető, hogy a mostaniakat is továbbgondolják még "az okosok". Oldalról nézve az oldalai vízszintesek, ám az edge formából adódóan a szögletes "befejezés" itt is megjelenik. A köröm felülete a természetes köröméhez hasonlít, tehát kerek, nincs gerince. A képen nagyon jól látható, hogy ahol a szabadszél összezáródik, ott apró csillogó kövekkel díszítették. Szerintem ez a forma rövidebb változatban is kivitelezhető, ám ezen jobban látszanak a forma sajátosságai.

A monroe köröm a legdivatosabb formából, a kockából alakult ki, annak kecsesebb, hajlítottabb változata. A köröm oldalvonalai párhuzamosak, a szabadszél végével pedig párhuzamosak, így meg is van a kocka forma, ám a két sarok a hajlítás miatt jóval közelebb kerül egymáshoz. Az extrém formák közül számomra ez a legtetszetősebb, mivel rövidebb hosszúsággal is nagyon kis szép. valamint az általam is kedvelt kocka formához hasonlít és az ív tényleg nagyon aranyossá varázsolja. A bal oldali képen egy csodás, színátmenetes monroe körmöt láthattok, melyeket fehér festék és néhány kövecske díszít. Szuper munka!

A legextrémebb számomra mégis csak a blair forma, mely a stiletto-hoz hasonlóan karcsú, vékonyodó, egy pontban végződő forma. Erős oldalfalai hordozzák extremitását: különleges ívek, formák jelennek meg itt. A kép talán jobban meg tudja mutatni, hogy mire is gondolok. Ez már tényleg egy igazi önvédelmi fegyver! Nekem először a kardhal feje jutott róla eszembe. Azt is tudni érdemes, hogy ezek az extrém formák többnyire porcelánból készülnek, mivel az kötés után masszívabb, kevésbé hajlékony, mint a zseléből készült társa. vegyétek ezt figyelembe, ha az itt felsorolt körömtípusok valamelyikét kéritek a körmösötöktől.

A sort a finch köröm zárja. Magyarul pintyet jelent, hiszen a forma a pinty csőrének formájához hasonlít. Jellegzetessége, hogy a teteje nem íves, hanem egy egyenes vonal, melyhez oldalról és felülről is ívesen csatlakozik a szabadszél. Az extrém formák közül talán még ez áll a szívemhez közel. És nektek? Viselnétek esetleg valamilyen extrém formát a hétköznapokon?

3 megjegyzés :

  1. Az a blair nagyon durva... egyébként mindegyik tetszik, bár én csak nézni szeretem a műkörmöket :) Engem nagyon akadályozna a munkámban és a mindennapjaimban is mindegyik fajta :)

    VálaszTörlés
  2. Huh nekem mind durva... ilyeneket tényleg kérnek nők? El sem tudom képzelni velük a mindennapokat :O

    VálaszTörlés
  3. Pár éve figyelemmel kísérem a körmös világot és emlékszem,hogy akkor még a stiletto is mekkora extra volt, ma pedig már az egyszerűbbek közé tartozik :)

    Szeretném megnézni a hölgyet,ahogy a blair körmeivel mosogat! :))))))

    VálaszTörlés